Když se nedaří, tak se nedaří, ale bojovat se musí vždycky!!!

13.05.2012 16:40

Za sebou jsme měli 4 zápasy se slabšími soupeři, přesto jsme nedokázali v těchto utkáních vytěžit všech 12 bodů a to díky domácí prohře s Mělníkem 2:3. Víkend nakonec nepřinesl slibovaný déšť ani další doprovodné jevy, jako například bouřku nebo krupobití, a tak se všechna utkání 25.kola odehrála bez problému. Na stadion U hájku přijely Kosmonosy, tak trošku černý kůň soutěže. Přiznám se, že jsem si teprve před pár týdny všiml, přesněji řečeno jsem si začal všímat, že týmem, se kterým svádíme souboj o 3.příčku tabulky a který také na tomto místě přezimoval, je právě mužstvo z Mladoboleslavska. Diváci mohli očekávat zajímavý fotbal a také hráči se mohli těšit na to, že konečně změří síly se sobě rovným soupeřem. Bohužel nám ze sestavy kvůli nemoci vypadl Prel, který poslední zápasy odehrál velmi dobře. V základní sestavě se podruhé v řadě objevil Růžička, stopera si část utkání zahrál vedle Holzmana Dosoudil.


Začátek zápasu se nám příliš nepovedl. Mužstvo vůbec nepředvádělo onu klidnou kombinaci z jiných zápasů. Spousta nakopnutých míčů, přihrávky na paty, nebo přihrávky rovnou na soupeřovi kopačky. Kosmonosy měli v ofenzívě 3 velmi silové hráče. Hodně těžkou úlohu měl na pravé obraně Žižka, na kterého hrál minimálně o hlavu a půl vyšší a hlavně objemnější hráč. Také kapitán a druhý útočník představovali velké nebezpečí. První šanci zlikvidoval prvnímu zmiňovanému útočníkovi gólman Hřídel. Obránci se nepoučili a dále nechávali hostujícímu #12 velký prostor. Podruhé byl opět úspěšný domácí gólman, ale napotřetí už ho dokázal útočník obstřelit. V naší hře byly v první půli i světlé okamžiky. Několik kombinací na jeden dotek se opravdu povedlo, ale nedařila se finální fáze. Do konce poločasu se podařilo ještě vyrovnat. Skuhravého výborný pas zúžitkoval Dozorec. Do kabin se šlo za stavu 1:1, ale bylo si co vysvětlovat a hodně co zlepšovat.

Trenér provedl jednu změnu. Střídal Růžička, nahradil ho Koš, který šel na levou zálohu a do obrany se posunul Štěrba. To, co předvedli naši hráči ve druhé půli, z toho musely bolet oči všechny přihlížející rodiče či prarodiče nebo přítomné spolužačky některých hráčů - zkrátka všechny. Prvních snad 15 nebo 20 minut jsme se nedostali z vlastní poloviny. Bez jakéhokoliv nasazení, bez touhy vyhrát. Minimálně v této sezóně nás podle mého názoru ještě nikdo nezavřel na naší polovině na tak dlouhou dobu. Jenže to se vůbec nemuselo dít. Stačilo by, kdybychom se hned balonu nezbavovali a neodkopávali ho. Často byla k vidění situace, že si hráč způsobil pomalou prací s balonem problém, přihrál obsazenému hráči, kterému tak problém předal a ten ho poslal zase dál a nemohlo to dopadnout dobře. Jenže ta chyba nebyla u toho prvního hráče. Ten sice s míčem třeba pracoval pomalu, ale i kdyby s ním pracoval, jak nejrychleji by mohl, nebylo by to nic platné, protože všichni stáli. Bylo jen otázkou času, kdy budeme inkasovat. Střela z vápna podjela gólmanovi pod tělem a opět se prohrávalo. Nedařilo se, bohužel ani nebojovalo. Tento zápas už byl téměř ztracený tím, jak jsme nastoupili do druhé půle. Šance jsme si sice nějaké vytvořili. Proběhla dvě střídání. Kadeřábek za Václavíka, Goll za Dobšoviče. Szabo se pak posunul do útoku a Kadeřábek místo něj do obrany. Snad minutu před koncem jsme vyrovnali na 2:2. Obrovská radost nevydržela dlouho. K jednomu hráči se na vápně seběhli tři naši a jeden zůstal úplně volný a střelou na zadní tyč překonal gólmana. Tato situace byla také ukázkou váznoucí komunikace.

Do nadpisu jsem použil heslo trenéra Jaroslava Kvapila, které jsme na soustředění v mladších žácích při mém angažmá v Bohemians 1905 skládali na noční bojovce: "Když se nedaří, tak se nedaří, ale bojovat se musí vždycky". Toto heslo by si měli všichni hráči vzít do hlavy. Dnes bych tento článek ani nemusel psát a stačilo by napsat: "Když se nedaří, tak se nedaří". Kdo viděl, dá mi jistě za pravdu. Vůle po vítězství nebyla, bojovnost veškerá žádná. Bod by pro nás byl nezasloužený. Nezbývá nic, než Kosmonosům pogratulovat ke 3 bodům a k tomu, že se dostali před nás na 3.místo. My teď musíme zabrat v ostatních zápasech a ukázat, že jsme v horní polovině tabulky právem a třeba i získat bronzovou pozici zpět. Kdyby se dnes kdokoliv z nás po zápase zeptal někoho z mužstva soupeře, na kolikátou pozici v tabulce by nás tipoval, těžko odhadovat, kam by nás zařadili.

Fotogalerie ze zápasu na RAJČE.NET.